Sander van der Torren (1974) | Fotografie, video


“Uitgangspunt bij mijn foto’s en video’s is organisaties zichtbaar maken, met beeld vertel ik ‘t (ondernemers)
verhaal. Mijn werkwijze is authentiek en zonder fratsen. Mensen waardig neerzetten is mijn kracht. Hoe gaaf is het dat we dagelijks mogen meebouwen aan de groei van ondernemers en bedrijven en de vertaalslag mogen maken naar creatief beeld!”

Cum laude geslaagd

Op twaalfjarige leeftijd wist hij al wat hij wilde worden: fotograaf. Geïntrigeerd door de donkere kamer die zijn vader had op zolder en de mysterieuze aantrekkingskracht ervan. “Waar ik ook naar toeging, mijn camera ging mee. Het was toen al mijn belangrijkste hobby.”
Op zeventienjarige leeftijd ging Sander fotografische vormgeving studeren aan de Koninklijke Academie in Den Haag en behaalde, cum laude, zijn eindexamen met zijn serie: Vrijetijdsbesteding in Nederland.

Piek moment
In 1994 begon Sander als zelfstandig fotograaf. Zijn voorkeur gaat uit naar (bedrijfs)reportages, portretten op locatie en interieur-fotografie. Hij maakte ook nieuwsfoto’s voor het ANP en Rotterdams Dagblad en fotografeerde op filmsets. “Op locatie moet je steeds weer zoeken naar wat mogelijk is met het aanwezige licht, wat ‘het moment’ is. Ik krijg dan een piekmoment van concentratie. Fotograferen is voor mij topsport.”

Ratten eten
Sander is soms lange tijd bezig ‘dé foto te maken om hem vervolgens niet te laten publiceren maar op te bergen in zijn portfolio. Zo heeft hij veel tijd gestoken in het maken van een portret van een man die onder een viaduct leefde en zich met ratten voedde. Toen de foto was gemaakt was de klus voor Sander af. Zo kwam een schitterend portret van iemand die onder erbarmelijke omstandigheden leeft niet verder dan het persoonlijke archief.

Typerend voor Sander
Inlevend en enthousiast. Kale kop met een brilletje er op.
Belangrijk
Sander zijn lijfspreuk: ‘met de insteek “superleuk en steengoed” prachtige dingen maken.’
Geniet intens van
De creativiteit van z’n dochtertje, ’t speelse van zijn zoontje en ’t enthousiasme van Monique.
Inspiratie
In de ochtenddauw een inspannende mountainbike rit door de bossen. Bochttechniek trainingen met snelle auto’s. Magazines over cultuur/ psychologie/fotografie/reizen en ook lees ik als autoliefhebber elk automagazine.
Artikelen over en door ondernemende mensen. Museumbezoek en cappuccino’s.
Droomt van
Een autovakantie samen met Monique, richting een bergmeer, met achterin de kids en een tentje.