vandertorren_logo_2023 zwart

In the picture : Minke Ligtenstein

Door mijn werkzaamheden als fotograaf heb ik vele inspirerende ontmoetingen.
In mijn column 'in the picture' geef ik een kijkje in de keuken bij verschillende collega-ondernemers.

Een gesprek met advocaat Minke Ligtenstein van Lumen Legal B.V.

 

Wilde je altijd al advocaat worden?
Van kinds af aan heb ik meegekregen om een studie te kiezen waar m’n interesse ligt en te onderzoeken of er in de toekomst werk te vinden zou zijn in dat vakgebied. Toen ben ik in Groningen rechten gaan studeren. En inderdaad, ik ben na het afstuderen meteen bij een advocatenkantoor in Amsterdam gaan werken. Vervolgens ben ik zeven jaar advocaat geweest. Daarna ben ik het bedrijfsleven ingestapt, bij Ahold ging ik aan de slag als acquisitiemanager. Na twee jaar in die functie werkzaam te zijn geweest, was de volgende stap dat ik, ook bij Ahold, als senior jurist op de juridische afdeling ging werken. Al met al heb ik dus ruim ervaring op kunnen doen, zowel als advocaat als in de functie van bedrijfsjurist in een commercieel bedrijf.

 

En recent ben je voor jezelf begonnen als advocaat.
Wat ik vaak hoor van anderen is dat ze het zo gewaagd vinden dat ik m’n mooie baan bij Ahold heb opgegeven. Maar ik werkte vijftig uur in de week. En ik dacht op een gegeven moment, als ik al zoveel zou willen werken kan ik het beter voor mezelf doen in plaats van voor een werkgever. Ik wil zelf weer aan het roer zitten. En vooral de work/life-balance was simpelweg zoek.Dat was de aanzet om je B.V., Lumen Legal, te starten.
Toen ik in de regio IJmond ben komen wonen, ben ik lid geworden van JCI IJmond (red.: voorheen Junior Kamer IJmond). Zo heb ik veel ondernemers leren kennen. Er is heel veel bedrijvigheid hier. En vooral kwam ik erachter dat er hier weinig advocaten zijn. Die hebben zich veel meer in Haarlem en Amsterdam gevestigd en hanteren vaak hoge tarieven. De IJmond kan wel een no-nonsense juridisch adviseur gebruiken!

 

Vind je het niet eng om juist in deze tijd je bedrijf te starten?
Iedere sprong in het diepe is eng. Het is zeker spannend. Je moet zichtbaar worden. De mensen moeten de weg naar je vinden. Je moet wel de kans krijgen het te laten zien.

 

Doe je zelf acquisitie?
Ik ben zeker een ‘mensen-mens’, en haal veel plezier uit de contacten. Ik heb geen fysiek product, heb niets concreets te laten zien. Het gaat immers om de communicatie en de ‘klik’. Op die manier moet ik ondernemers proberen te overtuigen met mij te gaan werken. Daarnaast probeer ik te stimuleren dat ondernemers eerder de weg inslaan naar juridische ondersteuning door met lagere tarieven te werken.

 

Prijsvechter?
Juist in deze economische tijden gaan ondernemers letten op de kosten. Dus ja, ik probeer de adviezen laagdrempeliger te maken door de kosten laag te houden. Ondernemers willen best wel juridische bijstand, maar niet meer tegen de hoofdprijs.

 

Hoe kun je dat vooroordeel bij de ondernemer weghalen?
De ondernemer heeft een soort aanname dat advies bij een advocaat duur is. Ik vind zelf ook dat de tarieven van veel advocaten waanzinnig hoog zijn. Ik wil dienstverlening op hoog niveau leveren voor een lager tarief. Ik probeer me ook in een andere markt te positioneren. Cliënten weten meer door internet. Ze zijn mondiger en assertiever. Voorheen ging je naar een advocaat en zag je wel wat er aan werk en declaraties retour kwam. Nu zegt men: “Ik wil dat je me helpt, maar zou je maximaal tien uur kunnen besteden, kan je dat?”. Vooraf een prijsindicatie geven kan altijd, zeker bij standaard onder werpen. Maar er zitten natuurlijk vaak maatwerk elementen in de werkzaam heden en juist dan is transparantie belangrijk.

 

Dus je bent naast advocaat ook adviseur?
Nu gaan veel mensen naar een advocaat toe bij een geschil. Maar, een advocaat zou zich ook heel goed eerder in het traject kunnen aansluiten. Bijvoorbeeld bij een contractonderhandeling of om te adviseren bij business opportunities. Dan kan ik als advocaat zelfs geschillen voorkomen. Ik vind het dus jammer als ondernemers die adviesstap overslaan en pas bij een daadwerkelijk geschil aankloppen.

 

Dat betekent verdieping.
Als ik weet hoe de specifieke business van de ondernemer in elkaar steekt kan ik beter adviseren. Dat geeft veel meerwaarde. Als er een bedrijfsbeslissing wordt gemaakt gaat het breder dan alleen het juridische deel. Ook commerciële en financiële aspecten zijn van belang. Door mijn ervaring in de advocatuur en als bedrijfsjurist ben ik in staat met een bredere visie mee te denken omtrent de verschillende aspecten.

 

Heb je al een memorabel business moment meegemaakt?
Wat heel gaaf was, is dat vrijdag 28 maart 2014 m’n laatste werkdag was bij Ahold. En een paar dagen later, op 3 april, had ik m’n eerste opdracht binnen. M’n bv was nog niet eens opgericht. Een fantastisch moment!

 

Wat inspireert jou?
Weet je wat inspiratie letterlijk betekent? Het is afkomstig van het Latijnse woord inspirare en betekent letterlijk inademen, lucht in je longen laten komen. Ik woon in Wijk aan Zee, als ik het druk heb,
is dat letterlijk wat ik doe. Een frisse neus halen tijdens een wandeling op het strand. Inspiratie staat ook gelijk aan bezieling. Dat vind ik leuk om bij jonge ondernemers te ervaren. Steeds op zoek gaan naar nieuwe kansen, die inspiratie neem ik mee in mijn werk.

 

Waar ligt je droomambitie?
Het leukst zou natuurlijk zijn om te groeien met m’n bedrijf. Samenwerkingen met ondernemers te hebben. Niet wij/zij maar samenwerking. Als advocaat in de IJmond zou ik part of the business van de ondernemers willen worden. Want dan kan ik het beste juridische ondersteuning geven. Mijn droom is dan ook om in zulke samenwerkingen te groeien.En het allerbelangrijkste is een goede work/life-balance te behouden. Lekker
te genieten van m’n gezin, met m’n prachtige drie kindjes.

 

Kan dat met een eigen zaak?
Ik denk dat het kan als je er zelf voor blijft waken. Als je gewoon blind gaat, kan je maar doorgaan en doorgaan. Maar af en toe alert blijven en écht tijd thuis nemen houdt alles in evenwicht.

wist je dat…

•  de Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden in 1814 tot stand kwam en de huidige grondwet uit 1983 dateert?
•  een rechter in Nederland voor het leven wordt benoemd, zodat zijn onafhankelijkheid wordt versterkt, doordat hij niet bang hoeft te zijn om zijn baan te verliezen?
•  het beheer van het Wetboek onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie valt en
de kosten daarvoor worden begroot op 11,5 miljoen euro?
•   iedere rechter, maar ook iedere advocaat, een toga draagt, zodat een partij in een geding
niet bevoordeeld of benadeeld wordt door de kwaliteit van de kleding van één van deze?

Deel