vandertorren_logo_2023 zwart

In the picture : Raymond Groenewegen

Door mijn werkzaamheden als fotograaf heb ik vele inspirerende ontmoetingen.
In mijn column 'in the picture' geef ik een kijkje in de keuken bij verschillende collega-ondernemers.

Een gesprek met ondernemer Raymond Groenewegen van Kuuk Infra en Kuuk Tuinen. Specialisten in terreininrichting, tuinmaterialen en gladheidbestrijding.

 

Waar komt de naam Kuuk vandaan?
Mijn eerste bijnaam op school was Kees. M’n ouders noemen me al vanaf kinds af aan Groen. Zo had ik een paar bijnamen. M’n maatje op school had zich voorgenomen een andere bijnaam voor mij te verzinnen. In de Franse les bakte ik er niets van bij het voorlezen van een boek, de titel sprak ik belabberd uit als Cu Clair. Toen werd m’n bijnaam al snel Kuuk. En de grap is dat veel klanten ook snel begonnen te Kuuken.

 

In welk jaar werd Kuuk opgericht?
We zijn een jong bedrijf, 1 september 2011 is Kuuk Infra opgericht. Ik ben thuis begonnen op de zolderkamer. Toen bleek al snel dat het toch wel handig is een werf te hebben voor alle opslag. Door vragen van hoveniers kwam er een jaartje later Kuuk Tuinen bij. Beide bedrijven passen perfect in onze drive; creating happy and safe environments.

 

Waarom ben je je eigen bedrijf begonnen?
Bij m’n vorige baan was ik eindverantwoordelijk voor infra. Maar werken in een familiebedrijf is toch lastig met drie familie leden aan het roer en ik als vierde. De visie begon ook te verschillen, ik kon m’n ei niet kwijt. Toen begon het te kriebelen, ik wilde de wijde wereld in en voor mezelf beginnen.

 

Ondernemer in de dop?
Ik ben altijd een ondernemend mannetje geweest. Vanaf m’n elfde werkte ik al. Baantjes met provisie, folders lopen, maar dan vooral scoren met de eindejaars kaartjes. Op de zwarte markt heb ik gewerkt. In de autobranche nog een bij-baantje op beurzen gehad. M’n buurman als kind was Rick Scholten, van Scholten Verhuur. Vol bewondering zat ik altijd te kijken naar hoe zij voortdurend bezig en ondernemend waren. Hoe ze hun bedrijf hebben laten groeien. Vanaf kinds af aan vind ik dat al machtig interessant.

 

Heb je een leermoment gehad bij de start?
In het begin had ik m’n focus op geld, dat ik geld moest verdienen. De druk van moéten heb ik losgelaten en ik heb meer de focus gelegd op wat ik leuk vind. En door dat idee van geld moéten verdienen los te laten zijn we daadwerkelijk meer geld gaan verdienen.

 

Waarin onderscheidt Kuuk zich van andere bedrijven?
Exact die vraag stelde ik eens aan een klant van mij. Dat was interessant. En tegelijk schrok ik me rot want zijn antwoord was dat er totaal geen verschil is met de conculega. Maar mijn veronderstelling was dat ik echt beter werk leverde. “Je doet het perfect”: zei die klant, “maar niet beter dan een willekeurige ander bedrijf”. “Waarom kies je dan voor mij?” was mijn wedervraag. Toen gaf hij aan dat de héle beleving, dus niet alleen de producten, heeft gemaakt dat hij tot op de dag van vandaag voor Kuuk kiest.

 

Hoe bereik je dat dan?
Klanten voelen zich bij ons écht klant. Die geven ook feedback dat ze het gevoel hebben dat de rode loper uitgaat. Stom weg een hekwerk verkopen geeft geen voldoening. Het meedenken met een project vind ik de toegevoegde waarde. Doen waar een ander ook daadwerkelijk beter van wordt.

 

Wat is voor jou het aller-belangrijkste in je werk?
Het leven is meer dan een steen. Alles moet je met plezier doen. De mensen om je heen moeten er blij van worden. Met elkaar als team, bouw je aan iets. Dus het persoonlijk contact en het samenwerken staat voorop.

 

Kan je goed dingen uit handen geven?
Lastig. Heb ik wel moeite mee. Ik ben de groei van het bedrijf en was de rem op het bedrijf. Dat ben ik me gelukkig op tijd bewust geweest. Op een gegeven moment bleef de kwartaalgroei een beetje hangen. Ik heb geleerd dingen uit handen te geven, te vertrouwen op de kwaliteit van de mensen om me heen.

 

Verkoop je wel eens nee?
Ja. Zeker weten. Als wij bijvoorbeeld op Google worden gevonden en er alleen op prijs wordt gekeken vind ik dat lastig. Het gaat om de betrokkenheid wederzijds. Zoals gezegd: samenwerken, daar kiezen we voor.

 

Eng om nee te zeggen?
Wat is er eng aan? Het overleven hebben we al gehad. De basis is goed en we groeien verder. Ik heb ook het idee dat het me aan het einde van de rit het meeste brengt. Het sparren met mensen die er hetzelfde in staan.

 

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Richard Branson van Virgin is een groot voorbeeld hoe medewerkers genieten om daar te werken. Ik zou wel duizend werk-plekken willen creëren als het op dezelfde manier kan. Net zoals ik me kan voor-stellen dat mensen het fijn vinden bij Nike of Google te werken. Hier probeer ik dat ook, dat de collega’s met plezier naar hun werk gaan.

 

Economische crisis?
Natuurlijk merk ik het ook. Maar weet je waar ik me aan stoor? Iedereen kletst maar over de crisis. Terwijl ik denk; kom maar op. Wat ik zie is dat mensen achterover leunen, alleen maar zeuren en niet naar kansen kijken. En hoe kan het dan dat positieve bedrijven wel werk hebben? En natuurlijk zijn de verdiensten anders dan vijf jaar geleden. Maar doe wat en als het niet werkt, zoek dan wat anders.

 

Hoe zie je Kuuk in de toekomst, wat is je droom?
Over tien jaar zie ik voor me dat Kuuk naast de IJmond ook in heel Nederland is. De IJmond staat sterk, maar wat we doen kunnen we ook vijftig kilometer verderop doen. M’n drive is om m’n bedrijf te laten groeien. Bedrijven als Buko en Patina zijn een grote inspiratie. Of Hans Weeren met z’n roze handschoenen, met een dikke knipoog. Het hoeft ook allemaal niet zo serieus, dat is toch prachtig!

 

Je bent niet bang om je hoofd boven het maaiveld uit te steken?
Beren op m’n pad zie ik niet. Ik zoek bewust mensen om heen die me op aarde zetten. De familieband is heel sterk en de balans thuis idem dito. Zeurpieten om me heen heeft geen zin, motiverende ondernemers om je heen wél.

 

Heb je een gouden tip voor mede-ondernemers?
Doe wat je écht leuk vindt, je passie!

 

Welke vraag mis je zelf nog?
Dat ik een trotse vader ben van twee mooie kinderen. Een meid van drie en een jongen van twee. En een mooie vrouw waar ik heel gelukkig van wordt!

wist je dat…

•  we in Nederland 27 luchthavens hebben, waarvan 20 met verharde start- en landingsbanen
•  er in ons land 7,9 miljoen auto’s zijn geregistreerd?
•  het ’s nachts uitschakelen van snelwegverlichting meer kost dan het oplevert?
•  bijna al het internationale internetverkeer via Amsterdam loopt en daarmee een van de drukste internetknooppunten ter wereld is?

Deel